Rogaliki na sniadanko!!!Sa puszyste , mięciutkie i pulchne. SMAKUJA WYSMIENICIE i nie sa suche dzieki maslance.Uniwersalne w smaku, nadają się zarówno do podania z masełkiem i dżemem, na słodko, jak i z wędliną czy serem.
50 min
Składniki:
500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 200 ml ciepłej wody
- około 200 ml maślanki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczkicukru
- 1łyzeczka soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- jajko roztrzepane, do posmarowania wierzchu rogalików
Maślankowe puszyste rogaliki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1 Do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Wszystkie składniki wymieszac i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na około kwadrans
2 Po upływie tego czasu ciasto wyrobić, podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na okrąg o średnicy około 25 cm i podzielić na 8 trójkątów. Trójkąty zwijać, formując rogaliki. Rogaliki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, ale nie piec od razu.
Rogaliki odstawić daz urosna , stanasie puszyste na około 20 -30 minut.
Potem posmarować kazdy roztrzepanym jajkiem i piec około 15 minut w 180 st. C, do zezłocenia.
Komentarze