Rogaliki drożdżowe zatapiane wg Ewy Aszkiewicz (Kuchnia Polska)

4.5 (175 ocen)

  • 50 min

Pyszne rogaliki z nadzieniem marmolady

  • 50 min

Składniki:

  • - 50 dag mąki tortowej
    - 250 g margaryny
    - 2 żółtka
    - 2 łyżki cukru pudru
    - pół szklanki ciepłego mleka
    - 6 dag drożdży
    - szczypta soli
    - marmolada
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki drożdżowe zatapiane wg ewy aszkiewicz (kuchnia polska) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, rozkruszone drożdże, cukier i 3 łyżki mąki oraz sól łączymy, odstawiamy do wyrośnięcia.
    Jak zaczyn podwoi swoją objętość, dodajemy żółtka, roztopiony letni tłuszcz, pozostałą mąkę przesianą przez sito i wyrabiamy ciasto do momentu aż utworzy się tłusta kula. Ciasto zawijamy w ściereczkę w taki sposób, by gdy w czasie "zatopienia" będzie rosło, nie wypłynęło. Tak przygotowaną kulę ciasta wkładamy do naczynia z zimną wodą i trzymamy do chwili, aż wypłynie - około 15 minut. Po wypłynięciu ciasta z wody i odrzuceniu ściereczki kroimy je na 4 części, każdą rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, kroimy w trójkąty, nakładamy nadzienie i zwijamy rogale. Nakładamy na natłuszczoną blachę . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 C. Pieczemy przez 25-30 minut do zrumienienia. Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem.

Porady

Nadzienie rogalików możemy zmienić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować