Rogaliki drożdżowe zatapiane wg ewy aszkiewicz (kuchnia polska) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko, rozkruszone drożdże, cukier i 3 łyżki mąki oraz sól łączymy, odstawiamy do wyrośnięcia.
Jak zaczyn podwoi swoją objętość, dodajemy żółtka, roztopiony letni tłuszcz, pozostałą mąkę przesianą przez sito i wyrabiamy ciasto do momentu aż utworzy się tłusta kula. Ciasto zawijamy w ściereczkę w taki sposób, by gdy w czasie "zatopienia" będzie rosło, nie wypłynęło. Tak przygotowaną kulę ciasta wkładamy do naczynia z zimną wodą i trzymamy do chwili, aż wypłynie - około 15 minut. Po wypłynięciu ciasta z wody i odrzuceniu ściereczki kroimy je na 4 części, każdą rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, kroimy w trójkąty, nakładamy nadzienie i zwijamy rogale. Nakładamy na natłuszczoną blachę . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 C. Pieczemy przez 25-30 minut do zrumienienia. Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem.
Komentarze