1.Rodzynki zalewamy alkoholem.Odstawiamy na 12 godzin do namoczenia. Osączamy, a alkohol zachowujemy
2.Biszkopt: żółtka miksujemy z cukrem na masę. Mieszamy z mąką i proszkiem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszając, stopniowo dodajemy do ciasta. Wlewamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy (o wym. 23x31 cm). Pieczemy 30 minut w temp. 180 °C. Wyjmujemy
i studzimy. Przekrawamy na 2 placki.
3.Masa czekoladowa: 400 ml mleka zagotowujemy i odstawiamy. Pozostałe mleko mieszamy z cukrem, mąkami i żółtkami. Wlewamy do wrzącego mleka, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje. Studzimy. Masło ucieramy, dodając po łyżce budyniu. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy, dodajemy do masy.
4.Masa rodzynkowa: masło roztapiamy na małym ogniu, wkładamy połamane na mniejsze kawałki obie czekolady i roztapiamy. Wsypujemy rodzynki i mieszamy. Studzimy.
5.Spód ciasta nasączamy pozostałym po moczeniu rodzynek alkoholem (można go rozcieńczyć wodą). Smarujemy cienką warstwą dżemu i połową
masy czekoladowej. Przykrywamy drugim biszkoptem nasączonym mieszanką soku z cytryny i 1/2 szklanki wody. Smarujemy resztą masy czekoladowej, a następnie masą rodzynkową.
Komentarze