Rizotto

4.5 (178 ocen)

  • 30 min

Potrawa ta jest godna uwagi,ponieważ robi się ją szybko,można przyrządzić na wiele sposobów-z mięsem,z tuńczykiem,bądź z samymi warzywami:)Potrawa jest nie droga a równocześnie baaardzo smaczna i dobra na każdą okazję:)

  • 30 min

Składniki:

  • 3-4 szklanki ryżu
    1 duża cebula
    2 duże marchewki
    1 świeża papryka
    Parę ząbków czosnku
    Filet z indyka,lub zamiast mięsa tuńczyk z puszki
    1 puszka kukurydzy
    Sól,pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rizotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż "taimy" do stanu "al dente"-jeśli będzie zbyt miękki zrobi się "mamałyga".W między czasie delikatnie podsmażamy cebulkę-dosłownie ok 3 minut,do cebulki dorzucamy wcześniej startą na dużych okach marchewkę i drobno posiekaną paprykę "dusimy" aby składniki były miękkie.Kolejno przecedzamy kukurydzę i wrzucamy do warzyw,czosnek obieramy i ścieramy ta tarce o średnik okach i wrzucamy do reszty składników.W między czasie na innej patelni podsmażamy sobie mięso,a gdy już będzie miękkie dodajemy do warzyw i wszystko razem "dusimy" jeszcze ok 15 minut.(Jeśli zamiast mięsa będziemy używać tuńczyka-odsączamy go z sosu i wrzucamy pod koniec "duszenia warzyw).Ugotowany i odcedzony ryż wsypujemy do "uduszonych" składników.Doprawiamy do smaku i wszystko razem mieszamy i trzymamy "na ogniu" ok 5 minut.

Porady

Ryż musi być po "utajeniu" sypki-musimy go wciąż pilnować i sprawdzać aby się nie rozgotował.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować