Potrawa ta jest pyszna, a zarazem łatwa do zrobienia. Można ją podawać na ciepło, a także dobrze smakuję na zimno
Składniki:
a. Składniki podstawowe: z zestawu a) Filet z indyka, orzechy włoski, buraki
b. Składnik podstawowy dodatkowy: słoik suszonych pomidorów w oleju
c. Składniki robocze: 2 łyżki sosu sojowego, olej do smażenia, przyprawa do kurczaka kamis lub przyprawa gyros. sól, ocet, cukier, magii, pieprz ziołowy,
d. Do dekoracji: orzechy włoskie, mięta, rozmaryn
Pyszny filet z indyka z niespodzianką oraz ciepłymi buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone pomidory kroimy w kostkę, następnie dodajemy do nich drobno pokrojone orzechy całość dokładnie mieszamy. Pierś z indyka myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie filet głęboko nacinamy i wypełniamy farszem. Mięso spinamy wykałaczkami, nacieramy sosem sojowy z nie wielka ilością oleju z pomidorów oraz posypujemy przyprawą do kurczaka lub gyros. Pieczemy na rozgrzanym oleju aż się filet zarumieni. A następnie owijamy go w foli aluminiowej i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku prze 30 min.
Buraczki:
1 kg buraków należy ugotować, następnie gdy będą zimne, po obraniu zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na rozgrzaną patelnie polać 3 łyżki oleju, dodać do tego buraki, 1 łyżeczkę cukru, 2-3 łyżki octu, pieprz, sól, magii do smaku. Należy to smażyć do momentu wyparowania wytworzonego soku. Przepis ten świetnie nadaje się na przetwory zimowe.
Komentarze