Pulpety z ryżem i warzywami

4.5 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To danie często gości na naszym stole, bo przepada za nim mój 4-letni synek Emilian.

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa drobiowego
    10 dag ryżu
    średnia marchewka
    średnia pietruszka
    mały seler
    2 ząbki czosnku
    op. jasnego sosu pieczeniowego
    sól, pieprz
    maggi
    olej do smażenia
    kilka gałązek posiekanego koperku
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpety z ryżem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie. Odstawiamy pod przykryciem
    na kolejne 10 minut. Odcedzamy.
  • 2. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
  • 3. Warzywa mieszamy z mięsem i ryżem. Doprawiamy solą, pieprzem i maggi. Z masy formujemy pulpety i rumienimy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do garnka.
  • 4. Sos sporządzamy według przepisu na opakowaniu, mieszamy z koperkiem. Zalewamy pulpety. Dusimy ok. 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ryż Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować