Pulpety z warzywami i ryżem

5 (192 ocen)

  • 45 min

Takie pulpety to idealna propozycja na dietetyczny i lekki obiad.

  • 45 min

Składniki:

  • -30 dag mięsa mielonego wieprzowego
    -1/2 szkl ryżu
    -1 cebula
    -1 marchewka
    -1/2 szkl. poszatkowanej białej kapusty
    -1 jajko
    -3 łyżki bułki tartej
    -przyprawy -sól,pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
    -1 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego

    Sos:
    -5-6 łyżek kremówki
    -3 łyżki siekanego koperku
    -sól,pieprz
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Pulpety z warzywami i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy al dente..
  • 2. Kapustę obgotowujemy we wrzątku,odcedzamy i studzimy.
    Cebulę kroimy w kostkę, marchew ścieramy na grubych oczkach.
  • 3. .Mięso, cebulę,marchew,jajko,ryż,kapustę i bułkę tartą przekładamy do miski i dokładnie mieszamy, przyprawiamy.
    Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy jeszcze bułkę tartą.
  • 4. Z masy formujemy kulki , układamy w rondlu i zalewamy bulionem. Dusimy na wolnym ogniu ok.20 min.
  • 5. Pulpety wyciągamy z rondla, kremówke mieszamy z 1/2 szkl. wody i wlewamy do rondelka w którym dusiły się pulpety i
    zagotowujemy, dodajemy koperek i przyprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy pulpety ,podgrzewamy.
    Podajemy z ryżem lub ziemniakami oraz surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kapusta Marchewka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować