Pulpety z warzywami i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy al dente..
2.Kapustę obgotowujemy we wrzątku,odcedzamy i studzimy.
Cebulę kroimy w kostkę, marchew ścieramy na grubych oczkach.
3..Mięso, cebulę,marchew,jajko,ryż,kapustę i bułkę tartą przekładamy do miski i dokładnie mieszamy, przyprawiamy.
Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy jeszcze bułkę tartą.
4.Z masy formujemy kulki , układamy w rondlu i zalewamy bulionem. Dusimy na wolnym ogniu ok.20 min.
5.Pulpety wyciągamy z rondla, kremówke mieszamy z 1/2 szkl. wody i wlewamy do rondelka w którym dusiły się pulpety i
zagotowujemy, dodajemy koperek i przyprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy pulpety ,podgrzewamy.
Podajemy z ryżem lub ziemniakami oraz surówką.
Komentarze