Pstrąg w prosciutto zapiekany z pomidorkami koktajlowymi

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Połączenie smaków i aromatów wszystkich składników jest wyjątkowe. Najlepiej przygotować porcje w osobnych naczyniach do zapiekania i podać w nich danie na stół.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • PSTRąG:
    - Pstrąg w całości lub spory filet: 2 sztuki
    - czerwone pomidorki koktajlowe z gałązkami: 2 sztuki
    - żółte pomidorki koktajlowe lub dowolne inne: 1 opakowanie
    - świeży rozmaryn w gałązkach: 4 sztuki
    - prosciutto: 6 plastrów
    - oliwa extra virgine: 4 łyżki
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - cytryna: 1 sztuka
    - czosnek: 4 ząbki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Pstrąg w prosciutto zapiekany z pomidorkami koktajlowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 180 stopni. Ostrym nożem natnijcie rybę w 2-3 miejscach z obydwu stron. Posypcie rybę w środku i na zewnątrz solą i pieprzem, wcierając przyprawy w nacięcia. Pokrójcie cytrynę na ósemki. Rozłóżcie na desce do krojenia, obok siebie, 2-3 plasterki prosciutto. Na jednym końcu połóżcie gałązkę rozmarynu, a na niej rybę. Włóżcie do środka pstrąga dwa kawałki cytryny, a na wierzch ryby połóżcie drugą gałązkę rozmarynu. Ostrożnie przewróćcie rybę wraz z prosciutto, tak żeby owinąć pstrąga w szynkę. Przełóżcie ryby do naczyń do zapiekania. Obok rozłóżcie pomidorki koktajlowe wraz z gałązkami, dodajcie po dwa rozgniecione ząbki czosnku w łupinkach oraz resztę kawałków cytryny. Wszystko skropcie oliwą i wstawcie do piekarnika na 20-25 minut. Do jedzenia użyjcie widelca, łyżki, a nawet palców.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować