Połączenie smaków i aromatów wszystkich składników jest wyjątkowe. Najlepiej przygotować porcje w osobnych naczyniach do zapiekania i podać w nich danie na stół.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
PSTRąG:
- Pstrąg w całości lub spory filet: 2 sztuki
- czerwone pomidorki koktajlowe z gałązkami: 2 sztuki
- żółte pomidorki koktajlowe lub dowolne inne: 1 opakowanie
- świeży rozmaryn w gałązkach: 4 sztuki
- prosciutto: 6 plastrów
- oliwa extra virgine: 4 łyżki
- sól, pieprz: 1 szczypta
- cytryna: 1 sztuka
- czosnek: 4 ząbki
Pstrąg w prosciutto zapiekany z pomidorkami koktajlowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 180 stopni. Ostrym nożem natnijcie rybę w 2-3 miejscach z obydwu stron. Posypcie rybę w środku i na zewnątrz solą i pieprzem, wcierając przyprawy w nacięcia. Pokrójcie cytrynę na ósemki. Rozłóżcie na desce do krojenia, obok siebie, 2-3 plasterki prosciutto. Na jednym końcu połóżcie gałązkę rozmarynu, a na niej rybę. Włóżcie do środka pstrąga dwa kawałki cytryny, a na wierzch ryby połóżcie drugą gałązkę rozmarynu. Ostrożnie przewróćcie rybę wraz z prosciutto, tak żeby owinąć pstrąga w szynkę. Przełóżcie ryby do naczyń do zapiekania. Obok rozłóżcie pomidorki koktajlowe wraz z gałązkami, dodajcie po dwa rozgniecione ząbki czosnku w łupinkach oraz resztę kawałków cytryny. Wszystko skropcie oliwą i wstawcie do piekarnika na 20-25 minut. Do jedzenia użyjcie widelca, łyżki, a nawet palców.
Komentarze