Pstrąg pieczony z pomidorkami koktajlowymi

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Zapraszam na pstrąga. Upieczony z dodatkiem cebuli, czosnku i pomidorków smakuje pysznie. Polecam na bezmięsny obiad z dodatkiem ziemniaczków lub na ciepłą kolację.

  • 50 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 tuszka pstrąga
    1 ząbek czosnku
    4 półplastry cebuli
    4 pomidorki koktajlowe
    sól do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku
    sok z cytryny
    2 małe gałązki pietruszki
    kawałek folii aluminiowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sok

Pstrąg pieczony z pomidorkami koktajlowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pstrąg pieczony z pomidorkami koktajlowymi 1. Pstrąga myjemy i odsączamy z wody na cedzaku. W międzyczasie myjemy pomidorki i osuszamy papierowym papierowym. Obraną cebulę kroimy w pół plastry, a pomidorki na połówki.
    Czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Rybę dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem i przekładamy na folię aluminiową, skrapiamy sokiem z cytryny, obficie posypujemy solą i pieprzem cytrynowym z obu stron.
    Do środka ryby wkładamy pokrojony czosnek i cebulę, gałązki pietruszki.
    Na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe i zawijamy w folię. Przekładamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
    Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
    Rybę wyciągamy i zlewamy wytworzony płyn i jeszcze dopiekamy przez 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować