Zapraszam na pstrąga. Upieczony z dodatkiem cebuli, czosnku i pomidorków smakuje pysznie. Polecam na bezmięsny obiad z dodatkiem ziemniaczków lub na ciepłą kolację.
50 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
1 tuszka pstrąga
1 ząbek czosnku
4 półplastry cebuli
4 pomidorki koktajlowe
sól do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
sok z cytryny
2 małe gałązki pietruszki
kawałek folii aluminiowej
Pstrąg pieczony z pomidorkami koktajlowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pstrąga myjemy i odsączamy z wody na cedzaku. W międzyczasie myjemy pomidorki i osuszamy papierowym papierowym. Obraną cebulę kroimy w pół plastry, a pomidorki na połówki.
Czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Rybę dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem i przekładamy na folię aluminiową, skrapiamy sokiem z cytryny, obficie posypujemy solą i pieprzem cytrynowym z obu stron.
Do środka ryby wkładamy pokrojony czosnek i cebulę, gałązki pietruszki.
Na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe i zawijamy w folię. Przekładamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Rybę wyciągamy i zlewamy wytworzony płyn i jeszcze dopiekamy przez 5 minut.
Komentarze