Pstrąg zapiekany w folii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pstrągi myjemy i osuszamy. Nacieramy wewnątrz i na zewnątrz solą, pieprzem i skrapiany sokiem z cytryny. Wkładamy do lodówki na 30 min. Gdy rybka nieco zmięknie smarujemy ją wewnątrz masełkiem ziołowym (masło ucieramy z posiekaną pietruszą, koperkiem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku). Masłem smarujemy również folię w którą zawiniemy ryby, dzięki temu folia się nie przyklei do ryb. Pamiętać należy aby rozcięcie na brzuchu było odkryte. Ryby układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie wyjmujemy ryby, odkrywamy folie i opruszamy ryby z każej strony słodką, mieloną papryką. Dopiekamy jeszcze około 10 minut do momentu aż skórka się zarumieni. Podajemy udekorawane plastrami cytryny.
Ryba wg. tego przepisu jest bardzo aromatyczna, smaczna i nie jest przesuszona.
Komentarze