Pstrąg zapiekany w folii

4.5 (158 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pstrąg to pyszna ryba, którą można podawać na różne sposoby. Dzisiaj proponuję zapiekane w folii.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - oczyszczone pstrągi: 4 sztuki
    - masło: 0.25 sztuki
    - pęczek świeżej natki pietruszki i koperku: 1 pęczek
    - cytryna: 0.5 sztuki
    - słodka mielona papryka: 1 łyżeczka
    - sól i pierz: 0.33 łyżeczki
    - ząbek czosnku: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pstrąg zapiekany w folii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pstrągi myjemy i osuszamy. Nacieramy wewnątrz i na zewnątrz solą, pieprzem i skrapiany sokiem z cytryny. Wkładamy do lodówki na 30 min. Gdy rybka nieco zmięknie smarujemy ją wewnątrz masełkiem ziołowym (masło ucieramy z posiekaną pietruszą, koperkiem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku). Masłem smarujemy również folię w którą zawiniemy ryby, dzięki temu folia się nie przyklei do ryb. Pamiętać należy aby rozcięcie na brzuchu było odkryte. Ryby układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie wyjmujemy ryby, odkrywamy folie i opruszamy ryby z każej strony słodką, mieloną papryką. Dopiekamy jeszcze około 10 minut do momentu aż skórka się zarumieni. Podajemy udekorawane plastrami cytryny.

    Ryba wg. tego przepisu jest bardzo aromatyczna, smaczna i nie jest przesuszona.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować