Przekładany sernik czekoladowo-waniliowy z bezą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Sernik jest pracochłonny ale efekt smakowy jest wart poświęconego czasu. Sernik uwielbiany przez moją rodzinkę.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
    1 i 1/2 szkl.mąki
    -1 szkl. maślanki
    -1/2 szkl.cukru
    -1/4 szkl.oleju
    -2 łyżki kakao
    -1 łyżeczka sody

    Ciasto kruche:
    -3 i 1/2 szkl. mąki
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1 kostka margaryny
    -1szkl. cukru
    -4 jajka
    -2-3 łyzki kwasnej smietany
    -2-3 łyżeczki kakao

    Waniliowa masa serowa:
    -0,5 kg zmielonego sera
    -1 jajko
    -2 żółtka
    -1 szkl. mleka
    -1 budyń czekoladowy
    -1 łyżeczka kakao
    -1/4 szkl.oleju

    Czekoladowa masa serowa:
    -0,5 kg zmielonego sera
    -1 jajko
    -2 żółtka
    -1 szkl. mleka
    -1 budyń waniliowy
    -1/4 szkl.oleju
    -aromat waniliowy

    Beza:
    -4 białka
    -3/4 szkl. cukru
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Masa waniliowa:
    -1budyń waniliowy
    -1 i 1/2 szkl. mleka
    -1/2 szkl. cukru
    -1/2 kostki margaryny

    Masa czekoladowa:
    -1budyń czekoladowy
    -1 i 1/2 szkl. mleka
    -1/2 szkl. cukru
    -1/2 kostki margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Przekładany sernik czekoladowo-waniliowy z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe: wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy ok.4-5 minut. Ciasto przelewamy na blachę (32*25cm) wyłożoną papierem do pieczenia ,piec 20-25 min. w temp.150 stopni.
  • 2. Ciasto kruche:Wszystkie składniki wykładamy na stolnice i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części do jednej dodajemy kakao i zagniatamy,( gdy ciasto nie chce się zagnieść dodajemy śmietanę). Schładzamy w lodówce.
  • 3. Waniliowa masa serowa: jajko i żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy ser ,budyń,olej ,mleko dokładnie miksujemy. Ciasto kruche ciemne rozwałkowujemy i przekładamy na blachę(32*25cm) i wylewamy masę serowa,pieczemy ok.40min. w temp.170stopni.
  • 4. Czekoladowa masa serowa:przygotowujemy w ten sam sposób co waniliowa. Masę wylewamy na jasny spód. Pieczemy ok.30 min w temp.170 stopni
    Beza: białka ubijemy na sztywna pianę z cukrem,pod koniec ubijania dodajemy mąkę i delikatnie łączymy. Beze wykładamy na gorący sernik i pieczemy ok.10 min w tej samej temp. Upieczone serniki studzimy.
  • 5. .Masa waniliowa: Szklankę mleka gotujemy z cukrem w pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy i gotujemy budyń. Studzimy. Margarynę miksujemy na puch i dodajemy po łyżce budyniu, dokładnie mieszamy.
  • 6. Masa czekoladowa: przygotowujemy jak masę waniliową.
  • 7. Przełożenie ciasta: ciasto czekoladowe-masa waniliowa-sernik waniliowy-masa czekoladowa -sernik czekoladowy z beza.
    Ciasto przed podaniem schładzamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować