Przekładany sernik czekoladowo-waniliowy z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto czekoladowe: wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy ok.4-5 minut. Ciasto przelewamy na blachę (32*25cm) wyłożoną papierem do pieczenia ,piec 20-25 min. w temp.150 stopni.
2.Ciasto kruche:Wszystkie składniki wykładamy na stolnice i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części do jednej dodajemy kakao i zagniatamy,( gdy ciasto nie chce się zagnieść dodajemy śmietanę). Schładzamy w lodówce.
3.Waniliowa masa serowa: jajko i żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy ser ,budyń,olej ,mleko dokładnie miksujemy. Ciasto kruche ciemne rozwałkowujemy i przekładamy na blachę(32*25cm) i wylewamy masę serowa,pieczemy ok.40min. w temp.170stopni.
4.Czekoladowa masa serowa:przygotowujemy w ten sam sposób co waniliowa. Masę wylewamy na jasny spód. Pieczemy ok.30 min w temp.170 stopni
Beza: białka ubijemy na sztywna pianę z cukrem,pod koniec ubijania dodajemy mąkę i delikatnie łączymy. Beze wykładamy na gorący sernik i pieczemy ok.10 min w tej samej temp. Upieczone serniki studzimy.
5..Masa waniliowa: Szklankę mleka gotujemy z cukrem w pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy i gotujemy budyń. Studzimy. Margarynę miksujemy na puch i dodajemy po łyżce budyniu, dokładnie mieszamy.
6.Masa czekoladowa: przygotowujemy jak masę waniliową.
7.Przełożenie ciasta: ciasto czekoladowe-masa waniliowa-sernik waniliowy-masa czekoladowa -sernik czekoladowy z beza.
Ciasto przed podaniem schładzamy.
Komentarze