PROSTY JABŁECZNIK

5 (172 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciasto o smaku korzennym z dużymi kawałkami jabłka. bardzo aromatyczne, wilgotne i smaczne.Trochę zmieniony przepis Ewy.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • - 5 jajek
    - 1 szklanka cukru
    - 2,5 szklanki mąki
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 płaska łyżeczka sody
    - 1 łyżeczka cynamonu
    - 2 łyżki kakao
    - 3/4 szklanki oleju
    - 3 duże jabłka kwaśne
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Prosty jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Prosty jabłecznik 1. Jajka utrzeć, dodając po trochu cukier.
    Suche składniki wymieszać i przesiać przez sitko. Ciągle ucierając jajka na wolnych obrotach, dodawać po trochu, na przemian suche składniki i olej.
    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę i delikatnie wymieszać z ciastem.
    Przełożyć do dwóch keksówek natłuszczonych i wysypanych bułką tartą.
    Piec w temperaturze 180*C około 50 minut. (do suchego patyczka).
    Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciasto można udekorować polewą czekoladową, lub lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować