Prażucha

5 (165 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Coś z ziemniaków, zapomniane danie...

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ziemniaki, 1 kg
    mąka, ok. 1 czubatej szklanki
    sól, 1 łyzka
    boczek, 20 dkg
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Prażucha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrać ziemniaki, pokroić zalać wrzącą wodą, posolić. Tylko tyle wody aby przykryła ziemniaki. Boczek kroimy na drobne kawałki i robimy skwarki do okraszenia, jeśli boczek jest zbyt chudy dodajemy smalcu.
    Gdy się zagotują odczekać 5 minut, zmniejszyć gaz i zasypać powierzchnię ziemniaków mąką, przykryć pokrywką i prażyć na małym ogniu od czasu do czasu zaglądając czy cała maka jest przykryta wodą. Jeśli gdzieś jest sucha, przedziurawić widelcem.
    Gdy ziemniaki są już miękkie odlać wszystką wodę do garnuszka, może się przydać gdyby prażucha była za sucha.
    Następnie tłuczkiem ubijamy ziemniaki z mąka na gładką masę. Masa ma odstawać od garnka i tłuczka. Wtedy jest dobrze ubita, jeśli potrzeba dolewamy wody wcześniej odlanej do garnuszka, ew. soli.
    Podajemy okraszoną skwarkami z boczku. Można też odsmażać na rumiano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Prażucha

To może cię zainteresować