Pralinki rafaello klasyczne

4.5 (192 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne, rozpływające się w ustach domowe kulki rafaello. Szybkie w przygotowaniu, a mogą stanowić wykwintny deser.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • tabliczka białej czekolady
    250g margaryny dobrej jakości (np. Kasia)
    5 łyżek cukru
    1 cukier waniliowy
    5 czubatych łyżek mleka w proszku
    100g wiórek kokosowych do masy
    50g wiórek kokosowych do obtoczenia
    15 krakersów
    6 łyżek mleka płynnego
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Pralinki Kulki Bajaderka

Pralinki rafaello klasyczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę, margarynę oraz cukier i cukier waniliowy rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu cały czas mieszając.
  • 2. Do rozpuszczonej lekko przestudzonej masy dodajemy mleko w proszku oraz wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy.
  • 3. Krakersy rozkruszamy w rękach na proszek i wsypujemy do masy. Ponownie mieszamy. Tak przygotowaną masę wkładamy na 30-40 minut do lodówki alby trochę stwardniała.
  • 4. Po tym czasie do masy dodajemy mleko, dokładnie mieszamy i formujemy niewielkie kulki, które następnie dokładnie obtaczamy w wiórkach.
  • 5. Kulki zamykamy szczelnie np. w pojemniku na żywność i pozostawiamy na całą noc w lodówce.

Porady

Niektóre margaryny smakiem i zapachem bardzo przypominają masło, a niektóre po prostu śmierdzą i są niezjadliwe. Niewątpliwie do tego deseru trzeba użyć tych pierwszych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez gotowania

Podobne przepisy

4.51 (196 ocen)

Zdobywca nagrody

Kulki

To może cię zainteresować