Ciasto powiew wiosny

5 (200 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

mąż i córcie bardzo lubią to ciasto, jest takie kolorowe,lekkie i napawa optymizmem. taka nadzieja w pochmurne dni na promyk słońca :)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • forma na tradycyjną blaszkę 24x35

    biszkopt:
    5 jaj
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki
    1 budyń śmietankowy lub waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli


    masa czerwona:
    6-8 jabłek
    1 szkl wody
    2 galaretki truskawkowe


    krem:
    3 budynie śmietankowe lub waniliowe +4 łyżki cukru
    4,5 szkl wody (mleka)
    1,5 margaryny lub masła ( jak kto lubi)
    2 galaretki brzoskwiniowe lub cytrynowe


    3 paczki herbatników
    1 szklanka letniej kawy rozpuszczalnej( zrobić odrobinę mocniejszą niż do picia)
    puszka brzoskwiń i sok z brzoskwiń + 3 galaretki brzoskwiniowe

    bita śmietana
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Ciasto powiew wiosny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt: ubij białka na sztywno z solą, następnie dodaj cukier, kolejno dodaj po jednym żółtku i dalej miksuj, następnie budyń i proszek do pieczenia, a na koniec napowietrzoną mąkę i delikatnie wymieszaj. wylej do tradycyjnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. wyrównaj. piecz 30 min w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach. wystudż
  • 2. masa czerwona:
    jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w średnią kostkę.
    do garnka włóż jabłka, zalej wodą i kilka minut podduszaj- tak żeby ze 45% rozpadło się. zdejmij z ognia wsyp galaretki truskawkowe i mieszaj do rozpuszczenia galaretek, wystudź. na pół tężejącą masę wyłóż na biszkopt. wygładź. odstaw do lodówki aż stężeje.
  • 3. krem:
    budynie ugotuj na wodzie (opcjonalnie na mleku- ja gotuje na mleku ). do gorącego budyniu wsyp galaretki i dokładnie wymieszaj żeby galaretka się rozpuściła. ostudź.
    masło utrzyj na puch, następnie dodaj po łyżce zimnego budyniu i tak aż do końca.

    połowę kremu wyłóż na masę czerwoną, wyrównaj i ułóż herbatniki moczone w kawie rozpuszczalnej. na herbatniki wykładamy resztę masy. wyrównujemy.
  • 4. na krem układamy pokrojone brzoskwinie, które zalewamy galaretką.

    galaretka:
    zlewamy sok z brzoskwini i dolewamy wody tak żeby było 5,5 - 6 szklanki płynu- gotujemy. do gorącej wody z sokiem wsypujemy galaretki brzoskwiniowe i mieszamy aż się rozpuści. studzimy.
    na pół tężejącą galaretkę wylewamy na brzoskwinie i odstawiamy do lodówki do stężenia.
    gotowe ciasto kroimy i dekorujemy bitą śmietaną.


    smacznego

Porady

robiłam to ciasto gotując masę budyniową na wodzie i na mleku- dzieci wolą na mleku ale na wodzie wcale nie ustępuje a ma mniej kalorii :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować