1.Wszystkie składniki ciasta przełożyć do miski i rękoma wyrobić gładkie ciasto.Ciasto nie może kleić się do podłoża i być zbyt twarde.Rozwałkować na grubość 5 mm.Blaszkę do tarty o średnicy 28 cm. wysmarować olejem,wyłożyć rozwałkowane ciasto łącznie z bokami do 3/4 wysokości blaszki,lekko dociskając do blaszki.Dość gęsto po nakłuwać widelcem,pozostawić do wyrośnięcia
Blaszkę z ciastem posypać połową startego sera.
2.Na patelni rozgrzać masło,włożyć szpinak i smażyć do czasu odparowania wody.Wlać śmietanę i smażyć do czasu jej wysmażenia .Do gorącego szpinaku włożyć osączony z zalewy groszek,wkroić ser pleśniowy i smażyć mieszając do czasu rozpuszczenia się sera.
3.Przyprawić do smaku przyprawami i przestudzić.
4.Brokuł podzielić na różyczki,włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować około 4 min.przelać zimną wodą i delikatnie osączyć z wody.Plastry polędwicy zwinąć w roladki,każdą pokroić na 3 części.obrać,umyć,pokroić w plasterki i wyciąć kwiatki.
5.Wyłożyć szpinak,wyrównać.
W farsz szpinakowy włożyć różyczki brokuła,roladki z polędwicy i posypać pozostałym żółtym serem.
6.Ozdobić kwiatkami z marchwi.
7.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec 20 do 25 min
Komentarze