Porzeczkowiec

0 (0 ocen)

Ciasto to wymysliłam na "szybko" gdy nie było "nic słodkiego" w domu! Ciasto jest delikatne a słodycz kremu przełamana jest kwaskowością konfitury.

Składniki:

  • na kwadratową tortownicęI:
    4 jaja,
    6 łyżek mąki pszennaj,
    4 łyżki mąki ziemniaczanej,
    2/3 szkl cukru,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3 szkl oleju,
    1 i 1/3 szkl wody,
    1 słoiczek 380 ml kwaśnej konfitury z czarnej porzeczki,
    2 budynie wiśniowe,
    1/2 l mleka,
    1 kostka Palmy "z murzynkiem",
    2 łyżki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Porzeczkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto: żółtka oddzielamy od białek , żółtka miksujemy z cukrem dodoajemy olej i 1/3 szkl wody, a następnie stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, kiedy już uzyskamy jednolitą masę dodajemy do niej 1/4 słoiczka konfitury i jeszcze chwilkę miksujemy. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy przez 35 min w 175 st C bez termoobiegu.
  • 2. Krem: Dwa budynie gotujemy w 0,5 l mleka i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Miękką margarynę miksujemy stopniowo dodając do niej po łyżce zimnego budyniu, aż uzyskamy gładki krem.
  • 3. Galaretka: Do pozostałej konfitury dodajemy 1 szkl wody i ją zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy 2 łyżki żelatyny. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 4. Zimny blat do ciasta przekrajamy na pół i przekładamy 2/3 kremu, a reszta kremu smarujemy górę ciasta.
  • 5. Na samą górę wylewamy już nasza tężejąca galaretkę z konfitury i odstawiamy na 2 godz do lodówki do zastygnięcia.Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować