1.1. Ciasto: żółtka oddzielamy od białek , żółtka miksujemy z cukrem dodoajemy olej i 1/3 szkl wody, a następnie stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, kiedy już uzyskamy jednolitą masę dodajemy do niej 1/4 słoiczka konfitury i jeszcze chwilkę miksujemy. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy przez 35 min w 175 st C bez termoobiegu.
2.Krem: Dwa budynie gotujemy w 0,5 l mleka i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Miękką margarynę miksujemy stopniowo dodając do niej po łyżce zimnego budyniu, aż uzyskamy gładki krem.
3.Galaretka: Do pozostałej konfitury dodajemy 1 szkl wody i ją zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy 2 łyżki żelatyny. Odstawiamy do ostygnięcia.
4.Zimny blat do ciasta przekrajamy na pół i przekładamy 2/3 kremu, a reszta kremu smarujemy górę ciasta.
5.Na samą górę wylewamy już nasza tężejąca galaretkę z konfitury i odstawiamy na 2 godz do lodówki do zastygnięcia.Smacznego!
Komentarze