Pomarańczowiec z jabłkami

4.5 (193 ocen)

  • 60 min

Świetnie smakuje i prezentuje się na talerzu.Można się nim delektować bez końca.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    7 jajek
    8 łyżeki mąki
    8 łyżkek cukru
    2 łyżki kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia
    Biszkopt jasny:
    3 jajka
    4 łyżki mąki
    4 łyżki cukru
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa pomarańczowa:
    3 szklanki gęstego soku pomarańczowego
    3 budynie waniliowe
    1,5 kostki masła
    5 łyżek syropu pomarańczowego
    2 łyżki spirytusu
    Cukier puder
    Masa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek
    galaretka truskawkowa
    łyżka żelatyny
    łyżka masła









Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pomarańczowiec z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj biszkopt kakaowy. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodaj po jednym żółtku,
    oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem. Przełóż na blachę o wymiarach 25 na 40 cm. Piecz 30 min w
    temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu przekrój na dwie części.
  • 2. Przygotuj biszkopt jasny.Białka ubij z cukrem na sztywna pianę. Dodaj po jednym żółtku,
    oraz mąkę wymieszaną z mąką i i proszkiem do pieczenia. Przełóż na blaszkę o wymiarach 25 na 40 cm. Piecz 15 min w
    temperaturze 180 stopni.
  • 3. Ugotuj budyń na soku, wystudź. Masło utrzyj , dodając wystudzony
    budyń, syrop, spirytus oraz cukier puder.
  • 4. Jabłka obierz , zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzej ,
    dodaj jabłka, duś około 15 minut. Dodaj suche galaretki, dokładnie
    wymieszaj i jeszcze chwilę podsmażaj .
  • 5. Płaty ciasta przełóż masą pomarańczową i jabłkową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować