Pomarańczowa drożdżówka na szybko

4.5 (179 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Szybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania i wyrastania. Wystarczy połączyć ze sobą suche i mokre składniki i wylać ciasto do formy. Jeśli macie ochotę na smaczną drożdżówkę a nie macie czasu albo ochoty na jej pracochłonne przygotowywanie, zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Idealna na śniadanie.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • (na formę 30cm x 11cm):

    Ciasto:
    250 g mąki pszennej
    12 g drożdży instant
    4 łyżki cukru
    skórka otarta z jednej pomarańczy
    2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    1 duże jajko
    100 g masła
    3/4 szklanki mleka

    Kruszonka:
    100 g mąki
    50 g cukru
    50 g masła w temp. pokojowej
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Desery

Pomarańczowa drożdżówka na szybko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka: Mąkę, cukier i masło zagnieść i schłodzić w lodówce.
  • 2. Drożdżówka: Mleko podgrzać, rozpuścić w nim masło. Gdy trochę ostygnie dodać drożdże instant, cukier, jajko i skórkę otartą z jednej wyparzonej i wyszorowanej pomarańczy. Dokładnie wymieszać.
  • 3. Mieszając trzepaczką stopniowo dodawać mąkę. Mieszać do momentu aż ciasto będzie jednolite.
  • 4. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wylać do formy, wierzch ciasta posypać kruszonką. Ciasto wstawić do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i piec przez ok 40-45 minut aż wierzch i kruszonka się zarumienią.
  • 5. Po upieczeniu drożdżówkę ostrożnie wyjąć z formy i studzić na kratce.

Porady

Jeśli mamy więcej czasu, możemy pozwolić drożdżówce trochę wyrosnąć w formie przed włożeniem do piekarnika, będzie bardziej puszysta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mleko Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować