Placuszki z jeżynami

4.5 (153 ocen)

  • 30 min

Puszyste, delikatne i mocno owocowe.

  • 30 min

Składniki:

  • 10 lekko czubatych łyżek mąki
    4 jajka
    5 łyżek cukru
    pół łyżki cukru waniliowego
    0,5 szklanki mleka
    2 szczypty proszku do pieczenia
    jeżyny świeże
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki

Placuszki z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z cukrami, mąką i mlekiem na jednolitą masę.
  • 2. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie mieszając połączyć z resztą składników.
  • 3. Na rozgrzany olej kłaść łyżką porcje ciasta, na wierzch każdego placka poukładać jeżyny, lekko wbić. Smażyć na rumiano z obydwu stron na wolnym ogniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować