Placki ziemniaczane ze smietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane i umyte ziemniaki trzemy na drobnych oczkach, dajemy na sito i odcedzamy. Nie wylewamy płynu, potrzebna nam będzie skrobia, która zbierze się na dnie naczynia.
2.Obieramy cebule, trzemy także na drobnych oczkach tarki i do cebuli dodajemy odcedzone ziemniaki z płynu i dodajemy skrobię, która nam się zebrała na dnie.
3.Dodajemy jajko, łyżkę(płaską) mąki - nie dodawajcie dużo, skrobia nam zwiąże ciasto. Na początku wydaje się bardzo rzadkie, ale ono takie ma być
4.Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy łyżką porcje ciasta - na jednego placka proponuje dać dwie pełne łyżki ciasta. Smażymy na rumiano z obu stron.
5.Śmietanę łączymy z cukrem, intensywnie mieszamy ( około minuty)
6.Gotowe placki polewamy śmietaną z cukrem:)
Porady
Możecie śmietaną i cukier podać osobno, wtedy każdy "dosłodzi: sobie w/g własnego uznania;)
Komentarze