Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam placki ziemniaczane, które zawsze przypominają mi najmilsze smaki dzieciństwa. Dzisiaj przygotowałam je w trochę innej, ale równie smacznej wersji z dodatkiem szczypiorku. Placki najlepiej smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany lub lekkiego sosu grzybowego. Smacznie polecam :)

  • 30 min

Składniki:

  • - 5 dużych ziemniaków
    - pęczek szczypiorku
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 jajka
    - 1 łyżka koperku
    - 3 łyżki mąki pszennej
    - 1 czubata łyżka śmietany
    - sól do smaku
    - pieprz czarny
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy je na sito ustawione na misce i delikatnie odciskamy. Skrobię, która pozostała na dnie dodajemy do ziemniaków, do których dodajemy także jajka, mąkę, śmietanę*, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany koperek oraz szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstałą masę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

    Porcje masy nakładamy na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy placki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Życzę smacznego! :)

Porady

* zapobiegnie ciemnieniu ziemniaków Gotowe placki podajemy jako samodzielne danie z dodatkiem kwaśnej śmietany. Placki świetnie sprawdzą się także z dodatkiem sosu pieczarkowego lub kurkowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować