Placek ze śliwkami (czy też tarta śliwkowa) idealnie nada się do kawy. Spód migdałowy idealnie łączy się ze smakiem śliwek.
3 godz.
Składniki:
Na spód:
250 g mąki pszennej tortowej
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
75 g zmielonych migdałów
65 g cukru pudru
125 g zimnego masła
2 jajka
Na warstwę wierzchnią:
750 g śliwek mrożonych lub świeżych
3 jajka
szczypta soli
50 g cukru
200 g śmietany 30% lub 36%
50 g twarogu
2-3 łyżki soku śliwkowego
cukier puder do posypania gotowego placka
Placek ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, zmielone migdały, cukier puder, posiekane nożem zimne masło, wbić jajka i zagnieść jednolite ciasto. Gotowe zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1-2 godziny do lodówki (u mnie leżało całą noc, wyciągnęłam je z lodówki 20 minut przed wałkowaniem).
2.Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Blat posypać mąką i rozwałkować na nim ciasto. Gotowe przełożyć do blaszki i podwinąć boki na 2-3 cm.
3.Warstwa wierzchnia: Mrożone śliwki odmrozić wcześniej i odlać z nich sok, świeże przekroić na połówki i wyciągnąć pestki. Zimną śmietanę ubić w misce. Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać na puszystą pianę stopniowo dodając cukier. Na koniec dodać twaróg, sok śliwkowy (2-3 łyżki z odlanego soku z mrożonych śliwek) i zmiksować. Do gotowej masy dodać ubitą śmietanę i delikatnie wmieszać. Całość przelać na wyłożony spód, wyrównać i wyłożyć połówki śliwek, jedna obok drugiej, brzuszkami do góry. Piec 30 minut, po tym czasie piekarnik wyłączyć i lekko uchylić zostawiając w nim placek śliwkowy na jeszcze 10 minut. Góra placka powinna być brązowo-złota. Schłodzony placek posypać cukrem pudrem.
Komentarze