Placek ucierany z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę, budyń i proszek- przesiać.
Mikserem utrzeć masło na masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Wbić jajka jedno po drugim. Dodać suche składniki i wymieszać.
2.Kruszonka:
Ubić masło na masę, dodać cukier i miksować.
Dodać mąkę i uformować jednolitą kulkę.
Włożyć ciasto do zamrażalki na 20 min.
3.Blachę/keksówkę (39,5x23,5 / 35x11) wysmarować olejem lub masłem i nałożyć papier do pieczenia. Wylać ciasto i rozłożyć rabarbar lekko uciskając do środka.
Na tarce, na najgrubszym oczku zetrzeć ciasto na kruszonkę.
Piec w 180*C ok 50-60 min.
Porady
Zamiast rabarbaru można dodać inne owoce, np. wiśnie, śliwki, truskawki itd :)
Komentarze