Placek ucierany z rabarbarem i kruszonką

4.5 (147 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Rabarbar jest.. Reszta składników też.. Pieczemy! :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    200g masła
    3/4 szkl. cukru
    3 jajka
    1 i 1/2 szkl. mąki
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
    300g rabarbaru

    Kruszonka:
    50g masła
    70g mąki
    30g cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek ucierany z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę, budyń i proszek- przesiać.
    Mikserem utrzeć masło na masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Wbić jajka jedno po drugim. Dodać suche składniki i wymieszać.
  • 2. Kruszonka:
    Ubić masło na masę, dodać cukier i miksować.
    Dodać mąkę i uformować jednolitą kulkę.
    Włożyć ciasto do zamrażalki na 20 min.
  • 3. Blachę/keksówkę (39,5x23,5 / 35x11) wysmarować olejem lub masłem i nałożyć papier do pieczenia. Wylać ciasto i rozłożyć rabarbar lekko uciskając do środka.
    Na tarce, na najgrubszym oczku zetrzeć ciasto na kruszonkę.
    Piec w 180*C ok 50-60 min.

Porady

Zamiast rabarbaru można dodać inne owoce, np. wiśnie, śliwki, truskawki itd :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować