1.Mąkę z masłem (lub margaryną) wyrobić nożem. Dodać żółtka, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. Wyrobić rękami. Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao, wyrobić i wraz z drugą porcją odstawić do lodówki lub zamrażalnika (ciasta powinny chłodzić się tak długo, aż stwardnieją i będą się dobrze ucierać).
2.Trzecią część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno formy o wymiarach 21x33 (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Posmarować dżemem. Na dżem dać uprażone i posiekane orzechy włoskie.
3.Na orzechy zetrzeć ciasto z kakao (na tarce o grubych oczkach). Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Nałożyć na ciasto. Na pianę zetrzeć drugą porcję chłodnego ciasta.
4.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez ok. 40 minut.
Komentarze