Placek tarty

4.5 (188 ocen)

:-) pycha....

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    6 żółtek
    250 g. masła lub margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
    2 garście orzechów włoskich
    Piana:
    6 białek
    szczypta soli
    3/4 szklanki cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek tarty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z masłem (lub margaryną) wyrobić nożem. Dodać żółtka, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. Wyrobić rękami. Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao, wyrobić i wraz z drugą porcją odstawić do lodówki lub zamrażalnika (ciasta powinny chłodzić się tak długo, aż stwardnieją i będą się dobrze ucierać).
  • 2. Trzecią część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno formy o wymiarach 21x33 (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Posmarować dżemem. Na dżem dać uprażone i posiekane orzechy włoskie.
  • 3. Na orzechy zetrzeć ciasto z kakao (na tarce o grubych oczkach). Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Nałożyć na ciasto. Na pianę zetrzeć drugą porcję chłodnego ciasta.
  • 4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez ok. 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować