Placek ekspresowy

4.5 (147 ocen)

  • 40 min

Dla tych co chcą ciasto na już:)

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x35cm
    Spód:
    Ok. 50 sztuk herbatników

    Masa budyniowa:
    4 szkl mleka
    3 budynie waniliowe bez cukru
    6 – 7 łyżek cukru

    Ciasto:
    250g margaryny
    1 szkl cukru
    1 szkl mleka
    3 szkl mąki
    3 jajka
    2 łyżeczki proszku
    Dowolne owoce do wyłożenia na ciasto
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek ekspresowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki ułożyć jeden obok drugiego, w blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
  • 2. Masa budyniowa: 3 szkl mleka zagotować z cukrem, a w pozostałym rozrobić budynie. Mieszankę wlać do gotującego się mleka, chwilę pogotować. Gorący wylać na herbatniki. Na nim ułożyć pozostałe herbatniki.
  • 3. Ciasto: Margarynę, cukier i mleko podgrzewać aż do rozpuszczenia składników. Jajka ubić na puch i lekko jeszcze ciepłą masę powoli wlewać do jajek, cały czas miksując. Na koniec wsypać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie utrzeć mikserem. Ciasto wylać na herbatniki, na wierzchu ułożyć owoce. Piec ok. 50 – 60 minut w 180 stopniach. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować