Murzynek ekspresowy

4.99 (163 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

ciasto bez dodatku jajek a przepis znalazłam tu:/recipe21248.html

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (przesiana z kakao i sodą, czasem trochę więcej, zależy od mąki; ciasto ma być raczej gęste)
    1 szklanka cukru
    2 szklanki kefiru lub maslanki
    1/2 szklanki oleju
    2 łyżki dżemu (smak obojętny)
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki sody
    cukier waniliowy
    kilka kropel aromatu waniliowego
Wystaw ocenę:

4.99 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasto kakaowe Desery Dżemy

Murzynek ekspresowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy lub najpierw połączyć suche składniki.
    W drugiej misce łączymy mokre. Miksując mokre składniki dodajemy stopniowo suche.
    Przygotowane ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
    Pieczemy ok. 50min w 180st. C.
    Foremka - duża tortownica o średnicy 28cm lub blaszka 22/31cm natłuszczona i oprószona bułką tartą. Na dużą blachę trzeba podwoić składniki.
    Po wystudzeniu polać ulubioną polewą i dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kefir Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować