Pizzerinki z kiełbasą i oliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Robię je w różnej wersji smakowej, jednak te należą do ulubionych mojego synka

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 60 dkg mąki pszennej
    ½ kostki drożdży
    Ok. 350 ml ciepłej wody
    2 łyżeczki soli

    Sos
    ½ szklanki passaty pomidorowej (przetarte pomidory)
    2 łyżeczki dowolnych ziół
    Sól, i cukier o smaku

    Dodatki
    Ok. 30 cieniutkich plasterków kiełbasy krakowskiej
    Ok. 25 czarnych oliwek
    Kilka plastrów pokrojonej mozzareli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pizza Ser

Pizzerinki z kiełbasą i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać , dodać sól i zaczyn drożdżowy . Ciasto wyrabiamy powoli dolewając wodę. Gotowe przekładamy do miseczki lekko obsypanej mąką , przykrywamy ściereczka i ostawiamy na ok. jedną godzinę. Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiamy ale krótko i dzielimy na 8-9 kawałków. Z każdego kawałka formujemy płaski placek i smarujemy sosem.

    Passatę pomidorową podgrzewamy i doprawiamy a następnie studzimy. Zimnym sosem smarujemy placki. Na sosie układamy kiełbasę, pokrojone oliwki i ser. Pizzerinki zostawiamy na ok. 15 min aby podrosły a następnie wkładamy do pieca nagrzanego do temp 180 stopni na ok. 12-15 min.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Oliwki Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować