Pizza z tuńczykiem i ziołami z sosem jogurtowo-czosnkowym

0 (0 ocen)

Polecam, pizza jest bardzo smaczna i szybka ją się robi. To moje pierwsze podejście do pizzy z tuczykiem, ktory okazał się jej fajnym składnikiem. Warto poeksperymentowac.Na zimową i wiosenną kolację.

Składniki:

  • na ciasto:

    3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka ciepłej wody
    1/3 kostki świeżych drożdży
    1/3 szklanki oleju
    sól i cukier do smaku

    na farsz:

    około 1/3 szklanki ketchupu lub sosu pomidorowego
    3 łyżki suszonej bazylii
    mała puszka kukurydzy 140 lub170 g
    puszka tuńczyka w sosie własnym 120g
    6 sztuk świeżych pieczarek
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    8 -10 dkg startego żółtego sera
    sól, pieprz do smaku
    1/2 łyzeczki słodkiej papryki

    na sos do polania przed spożyciem:

    mały kubek jogurtu naturalnego
    2 małe ząbki czosnku

    + posiekana natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z tuńczykiem i ziołami z sosem jogurtowo-czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, następnie w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i wlewamy do mąki, dodajemy olej oraz troszkę cukru i soli. Zarabiamy ciasto łyzką, a gdy wszystkie składniki się połączą - zagniatamy ręką i chwilkę wyrabiamy - wystarczą 2-3 minuty. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę, formując szersze brzegi. Taka ilośc ciasta wystarcza na jedną pizzę. Ja używam blaszki okrągłej o średnicy 34 cm.
  • 2. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  • 3. Pieczarki myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce. Tuńczyk i kukurydzę osączamy na sicie.
  • 4. Na ciasto wylewamy ketchup i smarujemy nim całe ciasto. Następnie pospujemy bazylią suszoną. Dalej wyspujemy kukurydzę, rozdrobnionego widelcem tuńczyka i starte pieczarki. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, posypujemy tartym żółtym serem i leciutko posypujemy słodką czerwoną papryką. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut.
  • 5. Jogurt naturalny mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pizzę podajemy z tym sosikiem i posypujemy natka pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować