Polecam, pizza jest bardzo smaczna i szybka ją się robi. To moje pierwsze podejście do pizzy z tuczykiem, ktory okazał się jej fajnym składnikiem. Warto poeksperymentowac.Na zimową i wiosenną kolację.
Składniki:
na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
1/3 kostki świeżych drożdży
1/3 szklanki oleju
sól i cukier do smaku
na farsz:
około 1/3 szklanki ketchupu lub sosu pomidorowego
3 łyżki suszonej bazylii
mała puszka kukurydzy 140 lub170 g
puszka tuńczyka w sosie własnym 120g
6 sztuk świeżych pieczarek
2 łyżeczki ziół prowansalskich
8 -10 dkg startego żółtego sera
sól, pieprz do smaku
1/2 łyzeczki słodkiej papryki
na sos do polania przed spożyciem:
mały kubek jogurtu naturalnego
2 małe ząbki czosnku
Pizza z tuńczykiem i ziołami z sosem jogurtowo-czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę, następnie w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i wlewamy do mąki, dodajemy olej oraz troszkę cukru i soli. Zarabiamy ciasto łyzką, a gdy wszystkie składniki się połączą - zagniatamy ręką i chwilkę wyrabiamy - wystarczą 2-3 minuty. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę, formując szersze brzegi. Taka ilośc ciasta wystarcza na jedną pizzę. Ja używam blaszki okrągłej o średnicy 34 cm.
2.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
3.Pieczarki myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce. Tuńczyk i kukurydzę osączamy na sicie.
4.Na ciasto wylewamy ketchup i smarujemy nim całe ciasto. Następnie pospujemy bazylią suszoną. Dalej wyspujemy kukurydzę, rozdrobnionego widelcem tuńczyka i starte pieczarki. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, posypujemy tartym żółtym serem i leciutko posypujemy słodką czerwoną papryką. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut.
5.Jogurt naturalny mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pizzę podajemy z tym sosikiem i posypujemy natka pietruszki.
Komentarze