Pizza tradycyjna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W 1/2 szklanki wody/mleka rozpuścić drożdże z cukrem. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, zrobić wgłębienie i powoli wlać rozpuszczone drożdże. Zagęścić je mąką z miski i całość odstawić na 10-15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Składniki zagnieść z resztą wody/mleka na gładkie ciasto.
2.Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Ogórki pokroić na plasterki, czerwoną paprykę w paski. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na pergamin. Posmarować je przecierem pomidorowym, układać resztę składników w kolejności: cebula, szynka, ogórki, papryka, kukurydza, oregano, starty żółty ser.
3.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Pizzę przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika, piec ok.30 min. Podawać od razu po upieczeniu.
Komentarze