Ciasto kokosowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis na to pyszne ciasto dostałam od babci

  • 60 min

Składniki:

  • 50g wiórków kokosowych
    200g mąki
    200g cukru
    300ml mleka+3 łyżki (do polewy)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżka kakao
    100g mlecznej czekolady
    margaryna i bułka tarta do wysypania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i wiórki kokosowe. Dolać do tego 300ml mleka i całość zmiksować.
  • 2. Tortownicę o średnicy 18cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać 3/4 ciasta. Pozostałą część masy wymieszać z kakao i wylać na jasne ciasto, tworząc zygzaki. Całość piec ok.40 min. w temp.180 stopni. Po tym czasie wyjąć je i ostudzić.
  • 3. Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do rondelka i wraz z 3 łyżkami mleka rozpuścić na małym ogniu. Taką polewą polać ostudzone ciasto kokosowe.

Porady

Ciasto możemy również udekorować prażonymi wiórkami kokosowymi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie
ciasto kokosowe

4.49 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kokosowe ciasto z migdałami

celkapatelka Delikatnie kremowe 3 godz.

To może cię zainteresować