Pijane gruszki to jeden z moich ulubionych deserów :) W związku z okropną pogodą i chęcią poprawienia sobie humoru - podałam je z czekoladą - najlepszym znanym mi poprawiaczem humoru. Odrazu mi lepiej :) !
45 min
Składniki:
3 - 4 gruszki - twarde, z ogonkami !
1 litr wody
300 ml wina (użyłam białego, półwytrawnego)
4 płaskie łyżki cukru
1 kora cynamonu
1 gwiazdka anyżu
3 ziarna kardamonu
100 g czekolady (użyłam 50 g gorzkiej i 50 g mlecznej)
100 - 200 ml śmietany kremówki (użyłam 200 ml)
opcjonalnie - lody waniliowe
Pijane gruszki w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Do wysokiego garnka wlej wodę i wino. Dodaj cukier, korę cynamonu, gwiazdkę anyżu oraz ziarna kardamonu. Zagotuj pod przykryciem.
2. Gruszki umyj i obierz. Nie usuwaj ogonków. Wrzuć je do syropu. Moje gruszki gotowały się około 20 - 25 minut. Musisz co jakiś czas je sprawdzać by się nie rozgotowały - najlepiej nakłuwać nożem. Po ugotowaniu niech gruszki poleżą do wystygnięcia w syropie.
3. Czas na sos czekoladowy. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Dodaj do niej śmietanę i dokładnie wymieszaj. Ja dodałam jeszcze 2 łyżki syropu z gruszek. Można dodać łyżkę, dwie jakiegoś alkoholu.
4. Gruszki wyjmij z syropu i ułóż na talerzach. Obok połóż 1 - 2 gałki lodów. Polej gorącym sosem czekoladowym.
Komentarze