Piętrowiec - metrowiec

4.5 (168 ocen)

  • 12 godz.

Pyszne, słodkie ciasto z kremem - idealne na na każdą uroczystość

  • 12 godz.

Składniki:

  • Na ciasto:
    8 jaj
    2 szklanki cukru
    3 szklanki maki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    16 łyżek oleju
    16 łyżek ciepłej wody
    zapach rumowy
    2 łyżki mąki
    4 łyżki kakao

    Na krem:
    1,5 kostki masła roślinnego
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 budyń śmietankowy bez cukru
    400 ml mleka
    sok z 1 cytryny
    + opcjonalnie zapach cytrynowy

    2 gotowe polewy czekoladowe
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Metrowiec Desery

Piętrowiec - metrowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia - miksujemy. Olej mieszamy z ciepłą wodą i zapachem rumowym - dodajemy do ciasta cały czas miksując. Tak powstałe ciasto dzielimy na 2 połowy - do jednej dodajemy dwie łyżki mąki, a do drugiej 4 łyżki kakao - mieszamy. Ciasta wylewamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia, wyrównujemy i pieczemy przez około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasta studzimy.
  • 2. Tak pokrojone ciasto przekładamy kremem (na cieście pokrojonym wzdłuż około 2 łyżki kremu na plaster ciasta) i układamy plastry na sobie kolorami na przemian (raz ciemne, raz jasne). Oczywiście powstaną dwa ciasta ;-) Piętrowce wstawiamy do lodówki.
  • 3. Wystudzone ciasta kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm. Ja pokroiłam ciasto wzdłuż (piętrowiec), ale można zrobić to standardowo w poprzek (metrowiec).
  • 4. W czasie gdy ciasto się piecze gotujemy budyń wg wskazań z opakowania, ale w mniejszej ilości mleka (ja użyłam 400ml). Budyń musi być dobrze gęsty. Ugotowany budyń studzimy.
    Masło roślinne przeznaczone na krem ucieramy mikserem z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo wystudzony budyń - cały czas miksujemy aby powstał puszysty krem. Razem z budyniem dodajemy - również stopniowo sok z cytryny. Jeśli uważamy, że cytrynowy aromat jest za słaby, wzmacniamy go zapachem. Krem wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
  • 5. Polewy czekoladowe przygotowujemy wg wskazań na opakowaniu i polewamy nimi ciasta. Ponownie stawiamy do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień ;-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Cytryna Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować