Piętrowa napoleonka na cieście francuskim i herbatnikach

4.5 (158 ocen)

  • 3 godz.

Nie mogłam się zdecydować, czy napoleonka ma być na cieście francuskim czy herbatnikach, więc postanowiłam zrobić na jednym i na drugim. Rewelacja!

  • 3 godz.

Składniki:

  • Duże opakowanie herbatników (użyłam kakaowych)
    Opakowanie ciasta francuskiego
    6 szklanek mleka
    2 budynie śmietankowe
    8 łyżek mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 1/4 szklanki cukru
    8 jajek
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Karpatka Desery Napoleonka Herbaty

Piętrowa napoleonka na cieście francuskim i herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie upiec.
  • 2. Zagotować 4 szklanki mleka z cukrami
  • 3. Pozostałe mleko zmiksować dokładnie z jajkami i obiema mąkami.
  • 4. Zmiksowaną masę przelewamy do wrzącego mleka, stale mieszając, gotujemy, aż otrzymamy gęsty budyń.
  • 5. Na blasze wyłożyć spód z herbatników. Połowę jeszcze gorącej masy budyniowej wylać na spód i nakryć ciastem francuskim, a następnie wylać drugą połowę. Całość przykryć warstwą herbatników.
  • 6. Odstawić na kilka godzin do schłodzenia. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Herbatniki Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować