Pierożki z kalafiorem i serem

4.47 (149 ocen)

  • 2 godz.

Moja wariacja na temat pierogów.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Farsz:
    1 cały kalafior
    spory pęczek szczypiorku
    ok. 20 dkg startego żółtego sera
    kostka twarogu
    sól, pieprz
    2 jajka
    Ciasto:
    kg mąki
    kilka łyżek oleju
    2 jajka
    szczypta soli
    0,5 litra ciepłej wody
Wystaw ocenę:

4.47 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierożki z kalafiorem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior ugotować na półmiękko, odcedzić i pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek umyć i posiekać, ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać razem wszystkie składniki farszu, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Z podanych składników wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne, nie za twarde. Z ciasta wykrawać szklanką kółka, napełniać je farszem i zlepić brzegi. Ugotować i podawać.

Porady

Kalafiorowe pierogi równie dobrze sprawdzą się w wersji z patelni. Podsmażone na złoto świetnie smakują z sosem czosnkowym lub kwaśną śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować