Pierogi z płuckami

4.5 (184 ocen)

Mało znana potrawa jest naprawdę pyszna

Składniki:

  • farsz
    - 1,5 kg płuca wieprzowe
    - 2 cebule kostka mięsna
    - sól pieprz do smaku
    - pół kostki margaryny
    ciasto
    - 1 kg mąk
    - 1 jajko
    - ciepła woda
    - szczypta soli
    do polania
    - słonina wędzona
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z płuckami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. farsz:
    - płuca ugotować odcedzić zmielić przez maszynkę
    - cebule obrać pokroić w kostkę na patelni rozpuścić margarynę podsmażyć cebulkę dodać kostkę mięsną pierz oraz zmielone płucka chwilę podsmażyć do wyparowania wody dać wystudzić.
  • 2. ciasto:
    - do mąki dodać jajko sól i ciepłą wodę wyrobić gładkie ciasto rozwałkować wykrawać kółka nadziewać farszem wrzucać na wrzątek do wypłynięcia.
  • 3. - słoninę pokroić w kostkę i usmażyć do powstania skwarków wyjąć pierogi oblać skwarkami.

Porady

można oblać smażoną cebulką

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować