Pierogi z jabłkami

5 (198 ocen)

  • 25 min

Moi znajomi oraz rodzinka uwielbia takie pierogi.Proste , bardzo smaczne.

  • 25 min

Składniki:


  • 1 szklanka mąka pszenna,
    100 ml ciepła woda,
    1 łyżka olej,
    1 sztuka jajko,
    sól do smaku,
    5 sztuk jabłka,
    300 ml śmietana 18-procentowa,
    1 łyżeczka sok z cytryny,
    1 łyżka otarta skórka z cytryny,
    1 opakowanie cukier waniliowy,
    5 łyżek cukier
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne , pokroić na kawałki. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem , z cukrem waniliowym . Dodać sok z cytryny . Połowę skórki z cytryny dodać do śmietany , wymieszać.Mąkę przesiać , dodać dość ciepłą wodę , jajko , łyżkę oleju , dodać soli do smaku. Wyrobić ciasto . Następnie rozwałkować , wykrawać szklanką kółka- placki. Nakładać po kawałku jabłka , zlepić pierogi . Gotować we wrzątku lekko posolonym z dodatkiem 2 łyżek oleju . Gotować 5 minut od wypłynięcia.Pierogi polać śmietaną posypać resztą otartej skórki z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować