Pierogi z ciasta zaparzanego

5 (197 ocen)

  • 30 min

Polecam takie ciasto bo jest bardzo miękkie i elastyczne.

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ok. 2 szklanek mąki
    1żółtko
    gorąca woda ( ok. 1/2 szklanki )
    2 łyżki mleka
    FARSZ:

    1 mała główka białej kapusty
    1/2 kg pieczarek
    sól
    pieprz
    1 łyżka oleju1/2 szklanki rosołu
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z ciasta zaparzanego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z ciasta zaparzanego 1. Mąkę wysypać na stolnicę i na jednej połówce wybić żółtko.
    Na drugą część wlać gorącą wodę ale tylko tyle aby zaparzyć część mąki ( nie może zrobić się papka tylko kluseczki zaparzone ).
    Wyrabiać ciasto dolewając 2 łyżki mleka i dosypując mąki aby ciasto było gładkie i elastyczne.
    Wałkować ciasto na placki, wykrawać krążki i nałożyć farsz a następnie zlepić brzegi.
    Gotować 3 minuty od wypłynięcia.
  • 2. Kapustę poszatkować dość grubo, i dusić z 1 łyżką oleju i 1/2 szklanki rosołu do miękkości.
    Pieczarki pokroić drobno i podsmażyć na oleju.
    Po ostygnięciu przepuścić przez maszynkę do mięsa.
    Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować