Pierogi z ciasta zaparzanego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wysypać na stolnicę i na jednej połówce wybić żółtko.
Na drugą część wlać gorącą wodę ale tylko tyle aby zaparzyć część mąki ( nie może zrobić się papka tylko kluseczki zaparzone ).
Wyrabiać ciasto dolewając 2 łyżki mleka i dosypując mąki aby ciasto było gładkie i elastyczne.
Wałkować ciasto na placki, wykrawać krążki i nałożyć farsz a następnie zlepić brzegi.
Gotować 3 minuty od wypłynięcia.
2.Kapustę poszatkować dość grubo, i dusić z 1 łyżką oleju i 1/2 szklanki rosołu do miękkości.
Pieczarki pokroić drobno i podsmażyć na oleju.
Po ostygnięciu przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Komentarze