Ciasto wykonane z tego przepisu jest bardzo elastyczne, delikatne i łatwo się je wałkuje. Dzięki takiemu ciastu lepienie pierogów to czysta przyjemność.
60 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
2 szklanki mąki
ok.1 szklanka ciepłej - letniej wody ( NIE GORĄCA )
3 łyżki oleju rzepakowego
sól - szczypta
Sekret idealnego ciasta na pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, wody, oleju i soli zagnieść elastyczne ciasto.
SEKRET ==> Dobrze jest też odstawić ciasto "na odpoczynek" tak na 15 - 30 min.owinięte w folie spożywczą - ciasto wtedy staję się naprawdę idealne do rozwałkowywania oraz lepienia i ozdabiania pierogów.
Po tym czasie ciasto rozwałkować. Za pomocą szklanki wycinać kółka, nakładać farsz i lepić pierożki.
Komentarze