Piernik

0 (0 ocen)

Piernik to smaczne ciasto o korzenno- cynamonowym aromacie. Piernik jest ciastem tanim, szybkim i prostym w wykonaniu.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    2 i 1/4 szklanki cukru
    2 i 1/4 szklanki mleka
    1 szklanka oleju
    3 jajka
    3 łyżki kakao
    3 łyżeczki sody
    1 opakowanie przyprawy do piernika
    2 łyżki cynamonu
    10 łyżek dżemu śliwkowego
    Do przełożenia:
    1 słoik dżemu śliwkowego
    Polewa czekoladowa:
    1/2 margaryny
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    2 łyżki wody lub mleka
    ewentualnie posiekane orzeszki ziemne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Ciasto

Piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę(20 cm X 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować tłuszczem. Jajka ubić z cukrem. Do masy jajowo - cukrowej dodać składniki mokre: olej, mleko oraz dżem śliwkowy i wymieszać mikserem. Następnie dodać wymieszane i przesiane składniki suche : mąkę pszenną, sodę, kakao, przyprawę do piernika oraz cynamon i wymieszać mikserem. Ciasto przelać do blachy.Upiec ciasto.
  • 2. Upieczone i ostudzone ciasto przekroić na dwie części, a następnie posmarować powidłami śliwkowymi.
  • 3. Wykonanie polewy: wszystkie składniki zagotować i gotować na małym ogniu 5 minut. Polać ciasto lekko przestudzoną polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować