Pieczone frytki z buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do tej potrawy miałam właściwie tylko jedno zastrzeżenie: dlaczego zapomniałam o rękawiczkach przy obieraniu i krojeniu buraków, w związku z czym moje ręce wyglądały, jakbym kogoś ukatrupiła?
Przygotować sos: jogurt naturalny, czosnek, koperek, pieprz, sól- wszystko wymieszać.
Buraki obrać i pokroić na frytki. Wsypać na głębszą blachę, przykryć folią aluminiową i piec godzinę w 180 st. (termoobieg). Kilka razy zamieszać.
Polać marynatą buraki. Wymieszać. Piec kolejną godzinę, bez folii. Podawać z sosem. Posypać solą.
Frytki można podawać jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Należy pamiętać, ze buraki w trakcie pieczenia zmniejszą swoją objętość. Z podanej ilości wyszły mi 2 porcje.
Komentarze