Pieczone frytki z buraków

4.5 (171 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Nietypowe frytki bez smażenia:)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - buraki: 1 kilogram
    - ocet balsamiczny: 3 łyżki
    - czosnek: 6 ząbków
    - olej: 2 łyżki

Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Frytki Przystawki

Pieczone frytki z buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do tej potrawy miałam właściwie tylko jedno zastrzeżenie: dlaczego zapomniałam o rękawiczkach przy obieraniu i krojeniu buraków, w związku z czym moje ręce wyglądały, jakbym kogoś ukatrupiła?



    Przygotować sos: jogurt naturalny, czosnek, koperek, pieprz, sól- wszystko wymieszać.



    Przygotować marynatę: kilka ząbków czosnku, 2 łyżki oleju, 3 łyżki octu balsamicznego, przyprawy: bazylia, oregano, pieprz- zmiksować.

    Buraki obrać i pokroić na frytki. Wsypać na głębszą blachę, przykryć folią aluminiową i piec godzinę w 180 st. (termoobieg). Kilka razy zamieszać.

    Polać marynatą buraki. Wymieszać. Piec kolejną godzinę, bez folii. Podawać z sosem. Posypać solą.

    Frytki można podawać jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Należy pamiętać, ze buraki w trakcie pieczenia zmniejszą swoją objętość. Z podanej ilości wyszły mi 2 porcje.

    Smacznego życzy oliwek :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować