Pianka jagodowo - mleczna

0 (0 ocen)

Lekka, puszysta pianka w dwóch smakach - mlecznym i jagodowym. Nie za słodki deser do letniej kawki.

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:

    ok. 100 g biszkoptów (okrągłe, lub podłużne "lady fingers")
    2 galaretki o smaku owoców leśnych, lub niebieska o smaku wieloowocowym*
    1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
    1 cukier waniliowy (16g)
    ok. 150 g jagód
    2 łyżki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pianka jagodowo - mleczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuścić oddzielnie, każdą w filiżance wody (w 220 ml). Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami maczanymi na sekundę w jednej z rozrobionych galaretek. Jagody zmiksować, lub jeśli lubicie bardziej wyczuwalne kawałki owoców - rozgnieść widelcem. Połączyć z drugą galaretką. Mleko ubić mikserem na puszystą pianę (do momentu, aż mikser będzie zostawiał wyraźny ślad na masie). 5 łyżek pianki połączyć z masą jagodową, gdy zacznie tężeć, wylać ją na biszkopty. Do reszty ubitego mleka dodać cukier waniliowy. Żelatynę rozpuścić w 50 ml wody. Przestudzoną połączyć mikserem z mleczną pianką. Gdy zacznie tężeć, wylać ją na masę jagodową. Można przemieszać delikatnie widelcem, by uzyskać wzorek. Deser wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (na co najmniej 2-3 godziny).

Porady

* ja użyłam galaretki o smaku wieloowocowym w kolorze ciemnoniebieskim, szafirowym. Stąd tak bardzo intensywny kolor masy jagodowej. Użycie innej galaretki może zmienić kolor masy na bardziej czerwony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować