Pasta śledziowo - jajeczna

4.5 (193 ocen)

Pyszna pasta ze śledzi i jajek. Idealna na śniadanie, kolację lub jako przystawka. Szczególnie godna polecenia w czasie postu, ale i nie tylko. Taka pasta z powodzeniem może zagościć na wielkanocnym stole.

Składniki:

  • 10 filetów śledziowych a'la matjas (ok. 1kg) - wymoczone
    5 jajek ugotowanych na twardo
    3 ząbki czosnku
    1 pęczek natki pietruszki
    4 łyżki majonezu
    2 łyżeczki musztardy chrzanowej
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Pasta śledziowo - jajeczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasta śledziowo - jajeczna 1. Jajka zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dodać posiekany czosnek oraz natkę pietruszki. Śledzie bardzo drobno pokroić - dołożyć do jajek.
  • Pasta śledziowo - jajeczna 2. Dodać majonez oraz musztardę - wymieszać. Następnie wsypać przyprawy i całość dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki, by składniki się przegryzły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować