Papryka faszerowana z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż i soczewicę (osobno) ugotować osolonej wodzie al dente
pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plastry
cebulę drobno posiekać
2.paprykę umyć ,odciąć górną część, by uzyskać „kapelusze” i usunąć gniazda nasienne
3.na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę, zeszklić dodać mięso mielone i pieczarki, wszystko razem podsmażyć,
4.ryż i soczewicę połączyć, dodać podsmażone mięso z pieczarkami,wsypać przyprawy, wbić jajko i wymieszać dokładnie
5.naczynie żaroodporne wysmarować olejem
nałożyć ciasno farsz do wnętrz papryk
6.ułożyć nafaszerowane papryki w wysmarowanym naczyniu, przykryć „ kapeluszami”a pomidory wraz zalewą przyprawić bazylią
7.pomidory wyłożyć na papryki
wstawić do nagrzanego do 180 stopni C. piekarnika i piec bez przykrycia 50-60 minut do momentu aż skórka papryki lekko się zapiecze
Komentarze