Papryka faszerowana z pomidorami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

sezon na paprykę, można ją faszerować na różne sposoby,

  • 1 godz. 10 min

Składniki:


  • Ryż biały np. basmati 100 g
    soczewica czerwona 100 g
    pieczarki 300g
    mięso mielone ( u mnie wieprzowe)
    jajko 1 szt.
    cebula 2 szt.
    sól, pieprz biały mielony, papryka czerwona ostra do smaku
    majeranek , tymianek po 2 łyżeczki
    papryka ( u mnie żółta) 7-8 szt.
    pomidory z puszki bez skóry
    bazylia suszona 2-3 łyżki
    olej ( u mnie rzepakowy) do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Papryka faszerowana z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2aon4b8 1. Ryż i soczewicę (osobno) ugotować osolonej wodzie al dente
    pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plastry
    cebulę drobno posiekać
  • image-1bjo3lk 2. paprykę umyć ,odciąć górną część, by uzyskać „kapelusze” i usunąć gniazda nasienne
  • image-1cdk7t3 3. na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę, zeszklić dodać mięso mielone i pieczarki, wszystko razem podsmażyć,
  • image-1rlymdh 4. ryż i soczewicę połączyć, dodać podsmażone mięso z pieczarkami,wsypać przyprawy, wbić jajko i wymieszać dokładnie
  • image-11be4l1 5. naczynie żaroodporne wysmarować olejem
    nałożyć ciasno farsz do wnętrz papryk
  • image-14qkob8 6. ułożyć nafaszerowane papryki w wysmarowanym naczyniu, przykryć „ kapeluszami”a pomidory wraz zalewą przyprawić bazylią
  • image-27bihb9 7. pomidory wyłożyć na papryki
    wstawić do nagrzanego do 180 stopni C. piekarnika i piec bez przykrycia 50-60 minut do momentu aż skórka papryki lekko się zapiecze
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Papryka Ryż Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować