Paluchy czarownicy

5 (200 ocen)

Świetne ciasteczka na Halloween i dotego pyszne

Składniki:

  • Składniki:
    225 g miękkiego masła lub margaryny
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 jajko
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
    2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    3/4 szklanki obranych migdałów
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery

Paluchy czarownicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki (oprócz migdałów) zmiksować i zagnieść. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Wyjąć ciasto, formować palce (powinny być trochę cieńsze od Waszych palców - w piekarniku urosną), na końcu wciskając migdał (może być przecięty na pół, by paznokcie były cieńsze) w miejsce paznokcia.
    Piec około 10 minut w temperaturze 180ºC
    Smacznego ? ;)

Porady

Do zagniecionego ciasta można dodać barwnik spożywczy np. fioletowy,zielony ,a końcówkę posmarować dżemem truskawkowym będą bardziej upiorne i jeszcze smaczniejsze;-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować