Paluchy czarownicy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Doskonały smakołyk na przyjęcie halloweenowe.

  • 60 min

Składniki:

  • 150 g mąki
    10 dag masła
    50 g orzechów włoskich zmielonych
    50 g cukru
    pestki dyni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Paluchy czarownicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, zimne masło, orzechy i cukier siekamy razem. Gdy masło będzie odpowiednio drobno posiekane, szybko zagniatamy ciasto do połączenia składników (nie za długo) i odstawiamy do lodówki na min 0,5h.
  • 2. Ze schłodzonego ciasta formujemy paluchy a na ich końcach (nieco wciskając w ciastko) mocujemy pestki dyni, czyli nasze straszliwe pazury.
  • 3. Paluchy pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok 8-10 min.

Porady

Po upieczeniu najlepiej zostawić ciastka przez chwilę na blaszce. Podczas stygnięcia paluchy zrobią się nieco twardsze i będzie łatwiej je zdjąć z blachy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować