Pączki z dżemem truskawkowym

4.51 (158 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Pyszne, puszyste pączki idealne na karnawał. Przepis dostałam od koleżanki, która bardzo często z niego korzysta. Zawsze się udają.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • * opakowanie drożdży w proszku
    * pół szklanki oleju
    * 5 żółtek
    * 1kg mąki
    * 2 szklanki mleka
    * 3 łyżki cukru
    * 1/4 kostki margaryny
    * cukier waniliowy (nie mylić z wanilinowym!)
    * kieliszek wódki
    * olej do smażenia
    * dżem do nadziewania
Wystaw ocenę:

4.51 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Przetwory

Pączki z dżemem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzewamy mleko z cukrem i margaryną. Drożdże łączymy z olejem i żółtkami. Wszystkie składniki mieszamy razem i przykrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie formujemy w dłoniach pączki i odkładamy do ponownego wyrośnięcia. W garnku rozgrzewamy 2-3 litry oleju. Wrzucamy delikatnie pączki i smażymy na rumiano z obu stron. Gotowe układamy na papierowych ręczniczkach żeby odsączyć nadmiar oleju. Gdy wystygną, nadziewamy je dżemem za pomocą szprycy cukierniczej i posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować