Pączki jak ze sklepu :)

4.5 (160 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Najczęściej te pączki znikają zanim cukier zdążę zrobic ;)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka (250 ml) mleka
    50 g świeżych drożdży (lub 14 g suszonych)
    3 łyżki cukru
    500 g mąki pszennej tortowej
    szczypta soli
    1 łyżka cukru wanilinowego
    1 jajko
    3 żółtka
    4 łyżki stołowe masła (ok.50 g), roztopionego i ostudzonego
    2 łyżki spirytusu
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki jak ze sklepu :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0a26lts 1. Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, 3łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Przesiać mąkę do dużej miski, dodać sól i cukier wanilinowy,jajko i żółtka . Do miski z mąką wlać wyrośnięte drożdże,dodać ubite jajka i wymieszać. Następnie dokładnie wyrobić ciasto.Gdyby ciasto bardzo trudno się wyrabiało, było za gęste, można dodać 2 - 3 łyżki ciepłego mleka. Na koniec wyrabiania ciasto ma odstawać od ręki.Do wyrobionego ciasta dodać roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Zagnieść lub zmiksować ciasto do całkowitego połączenia się składników. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godziny, do czasu aż ciasto znacznie zwiększy objętość.Stolnicę lub blat kuchenny lekko podsypać mąką, wyłożyć ciasto i powygniatać przez około 2 - 3 minuty pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto rozpłaszczyć na niezbyt duży placek na wysokość około 2 cm, ostrą szklanką wycinać kółka. Z pozostałego ciasta ulepić kulkę, zagnieść, rozpłaszczyć i powycinać resztę krążków.Krążki rozłożyć równomiernie na stolnicy, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10-20 minut do wyrośnięcia. Na 15 minut przed końcem wyrastania pączków zaczynamy rozgrzewać olej do temperatury 180 stopni. Zrobić też lukier: do miski wsypać cukier puder i dodać 1 łyżkę wody, wymieszać, dodać jeszcze więcej wody (stopniowo) aż lukier będzie odpowiednio gęsty. Do lukru można dodać też smażoną skórkę pomarańczową.Wyrośnięte pączki wkładać na odpowiednio nagrzany olej (smażymy partiami, smażyć przez około 2 minuty z każdej strony. Pączki nie mogą za szybko się rumienić, bo w środku będą jeszcze surowe. Podczas smażenia regulować temperaturę oleju, aby drastycznie nie zwiększała się i nie obniżała.
    Smacznego!

Porady

Jako nadzienie można użyć dżemu,budyniu,czekolady...Można wykroić małe kułka,z tego przepisu wyszło mi 20 normalnej wielkości lub 82 pączuszki :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować