Ozorki z warzywami w sosie własnym z kluskami śląskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ozorki umyć i oczyścić, wyciąć ślinianki. Włożyć do garnka, dodać warzywa. listek laurowy i ziele angielskie, zalać wodą tak by wszystko było zanurzone. Ugotować do miękkości.
2.Wyjąć wszystko na talerz, warzywa pokroić na plasterki, do wywaru dodać mąkę kukurydzianą i wymieszać, dodać na dno pokrojone warzywa, ozorki obrać ze skórki, pokroić w plasterki wrzucić na wierzch.
posypać solą, pieprzem, bazylią, majerankiem, i suszoną natką pietruszki i chili, przykryć i dusić na wolnym ogniu ok 15 min. pod koniec lekko wymieszać.
W międzyczasie przygotować kluski śląskie według własnego przepisu .
Podawać z kluskami obficie posypane zieloną natką pietruszki.
Komentarze