Ozorki z warzywami w sosie własnym z kluskami śląskimi

4.5 (148 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ozorki to pyszne danie, niestety są ludzie którzy nie wezmą ich do ust :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 ozorki wieprzowe
    1 cebula
    kawałek pora
    pół selera
    2 marchewki
    1 pietruszka
    listek laurowy
    ziele angielskie
    sól
    pieprz
    odrobina chili
    3 łyżeczki mąki kukurydzianej
    bazylia
    majeranek
    suszona natka pietruszki
    świeża natka pietruszki.
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ozorki z warzywami w sosie własnym z kluskami śląskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ozorki 1. Ozorki umyć i oczyścić, wyciąć ślinianki. Włożyć do garnka, dodać warzywa. listek laurowy i ziele angielskie, zalać wodą tak by wszystko było zanurzone. Ugotować do miękkości.
  • ozorki 2. Wyjąć wszystko na talerz, warzywa pokroić na plasterki, do wywaru dodać mąkę kukurydzianą i wymieszać, dodać na dno pokrojone warzywa, ozorki obrać ze skórki, pokroić w plasterki wrzucić na wierzch.
    posypać solą, pieprzem, bazylią, majerankiem, i suszoną natką pietruszki i chili, przykryć i dusić na wolnym ogniu ok 15 min. pod koniec lekko wymieszać.

    W międzyczasie przygotować kluski śląskie według własnego przepisu .
    Podawać z kluskami obficie posypane zieloną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ozorki Podroby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować