Owoce w galaretce z szampana

5 (161 ocen)

  • 40 min

Orzeźwiający deser szampański. Bardzo podobny jadłam w Paryżu i zakochałam się w nim.

  • 40 min

Składniki:

  • - 0,75 l szampana półsłodkiego
    - 3 łyżki żelatyny
    - 4 łyżki cukru
    - 3 łyżki likieru np wiśniowego
    - 3 szklanki różnych owoców sezonowych
    - 250 ml śmietany 30 %
    - 3 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Owoce w galaretce z szampana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Owoce w galaretce z szampana 1. - Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody.
    - Likier, cukier i odrobinę szampana zagotować i rozpuścić w tym namoczoną żelatynę, wymieszać z pozostałym szampanem.
    - Umyte owoce wsypać do większego naczynia szklanego, większe pokroić.
    - Zalać owoce szampanem, wstawić na kilka godzin do lodówki.
    - Przed podaniem ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem, wyłożyć ją na wierzch galaretki.

Porady

Uzyłam białe winogrona, morele, borówkę amerykańską, maliny i nektarynki. Jeśli ma być dietetycznie to zamiast śmietany można użyć gęstego jogurtu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować